Hingsturval SWE 2021 Rangordnad efter Totalbedömning

Hingstkatalog även på vintern

För mig tar det många månader att hitta vad jag hoppas ska vara rätt hingst till ett sto. Därför fungerar inte hesturs hingstkatalog så bra för mig när jag börjar leta hingst då den är tom i början på året innan hingstägarna har börjat ansöka om hingstlicens - Därför lägger jag ner det här arbetet för att ha en hingstkatalog som fungerar bättre för mig som avelsverktyg och med länkar till både hestur och worldfengur som är ovärdeliga informationskällor för aveln. Jag försöker även lägga till länkar till filmer så att man kan studera hingstarnas temperament, rörelser, exteriör och smidighet.

HESTUR          WORLDFENGUR - FÖRSLAG PÅ HINGST ENLIGT BLUP

BLUP är som vädret, skiftande, men en Avelsbedömning består!

De flesta vägledningsverktyg inom islandshästaveln fokuserar hårt på BLUP som är ett system som samlar all information om avelsbedömningar och nu också tävlingar i ett poängsystem. Det är ett sinrikt och värdefullt verktyg för att vägleda oss i aveln.

Men BLUP är också förväntingar. Så på grund av en härstamning kan man ha höga förväntingar på en hingst eller ett sto som aldrig infrias. BLUP sjunker vartefter mer och mer material läggs in i BLUP systemet, det urvattnas och de individer man trodde på så stenhårt är inte alltid de som visar sig vara de bästa nedärvarna i slutändan.

Studerar man stamtavlor kan man se hur bedömningarna ökar över tid vid användandet av individer med höga bedömningar i aveln. Man kan avla på högt BLUP och individer som inte är bedömda och i slutändan stå med avkommor som inte har något att visa för dem själva. Men betäcker man med en hingst som har en hög bedömning så försvinner det inte ur stamtavlan. En avelsbedömning är inte som vädret. Det förändras inte över tid.