Nylands Gård Islandshästar & Welsh Mountain

2012

2012-08-07

Det finns nya bilder på Dröfn i hennes fotoalbum de är tagna de första dagarna efter att hon hämtats från Stora Ålö. Hoppas ni ska gilla dem!

Dröfn från Stora Ålö f-2007

Ridlektion på Viva!

2012-08-05

I dag var jag och tränade med Viva för min snälla granne. Det var Diana och Fredrik som köpte Hilin Gem som fick mig på nya tankar. De var en jättebra inspiration och gav mig många goda råd, så det blev lite nytändning för mig och Viva. Normalt lunkar vi ju bara runt i skogen där Viva föredrar att trava hela tiden, men hemma hos Martin fick hon jobba på volten i skritt med sin tjocka mage. Först fick vi öva på att flytta olika delar av Vivas kropp - framdel, mittendel och bakdel. Sedan fick vi öva på att rygga, vilket hon inte kunde innan. Vi avslutade med att rida i förlängd skritt som sedan kortades upp för att sedan länga igen. Jag tyckte Viva klarade sig riktigt bra, mig var det värre med. Hållningen har försämrats en hel del efter alla år där jag hållit mig borta från ridbanan. Men roligt var det!

Vill ni se bilder kan ni kolla i fotoalbumet!

Viva född 2006

Nya bilder på Hero!

2012-08-05

Nya bilder på NY Working Class Hero i hans fotoalbum! Det lilla underverket är också till salu för 5000 kr och passar dig som vill ha en framtida rid- eller körhäst med det där speciella temperamentet som gör att man kan få en riktig kompis. Han är fortfarande blyg nu som föl är, men man kan se på hans nyfikenhet och framåtanda vad han är för en filur! Med sitt stora luftiga steg har han nog särskild fallenhet för utställning, dressyr eller körning.

NY Working Class Hero

Nya bilder i fotoalbummet för 2012!

2012-08-04

Nu finns det nya spännande bilder i fotoalbumet för dem som är sugna på en uppdatering. Bilderna är tagna innan Gem, Lolita III och Great Joy vart sålda. Gå in i fotoalbumet för 2012 och njut av kommunikationen som utspelar sig på bilderna.

Pegasus Dahlia of Rex med årets föl 2012 NY Working Class Hero

Hilin Gem är såld!

2012-08-02

Gem är såld och åker i dag på eftermiddagen. Det är en jättetrevlig familj som bor nära oss som har köpt henne. Hon ska tränas att bli dottern i familjens blivande hopphäst. I dag tränar och tävlar hon Welsh Mountain och i framtiden blir det alltså Welsh i stället - Och om cirka 3 år kan vi få se Hilin Gem på tävlingsbanorna!

Det här blir roligt för Gem som gillar när det händer saker och som gärna vill undersöka och klura ut. Dessutom är hon inte rädd av sig alls och kan man få behålla den egenskapen så kommer hon våga hoppa vilka monsterhinder som helst i framtiden!

Gem är också välidigt ädel och korthårig, så livet som tävlingshäst med allt pyssel och täcken, passar nog bättre än som ranchhäst på lösdrift. Alla hästar trivs ju att få bestämma över sin egen dag, när det ska äta, gå till vattenhålet eller vila. Men när man har milimetertunn hud och är predisponerad för att inte sätta tjock päls kan det vara komfortabelt med moderna hjälpmedel.

Jag önskar Diana med familj lycka till med Gem i framtiden!


Gem älskar barn och ändlöst pyssel!

Världens snällaste Gem!

2012-07-02

Nu när Viva är såld har jag halvt om halvt fattat beslutet att även sälja Vivas bästa vän Gem. Det är ett veligt beslut, för som egoist vill man ju behålla de allra bästa! Men ska vi nu syssla med islandshästar i stället blir det inte mycket tid över till Gem. Min son har ju redan sin ponny Dahlia och när han växer i Gem så är han stor nog att rida någon av islandshästarna som inte heller är mer än C-ponnys storleksmässigt. Men det gör ont, både Viva och Gem skulle gärna få vara kvar som kelkompisar och ögongodis, men det är inte helt rättvist mot dem. Så ni som varit sugna på Gem eller nytillkommet intresserade är välkomna att höra av sig! Jag säljer inte till något fantasipris men jag vill ha ett riktigt bra hem om jag ska kunna övertyga mig själv och familjen om att sälja!

Gem är inte bara snäll, hon är gudomligt vacker också!

Tre hästar är sålda!

2012-06-20

Både Greta och Lolita III kommer att lämna oss under sommaren. Det är tungt, men samtidigt är jag övertygad om att de kommer få det bra i sina nya hem. Ett av hemmen är faktiskt nygammalt för Lolita har hittat tillbaka till sin gamla ägare som ägnat mycken tid och möda för att spåra upp henne hos mig. Lolita kommer flytta till sin gamla matte tillsammans med sin bästa vän Great Joy (Greta).

Lolita III

Nylands första Islandhästföl är fött!

2012-06-19

Tidigt i morse stod det plötsligt ett föl jämte Eva. Jag hade väntat mig att hon skulle föla i slutet på juli, men hon bestämde sig för att vara lite snabbare än så. Fölet töltade sina första steg och är underbart söt! Hon är väldigt mörk så jag gissar att det blir en skimmel. Huvudet är för gulligt, men hela uppenbarelsen påminner mest om en älgkalv. Vilken vacker gåva! Se BILDER!

Nyfött stoföl

Ny Islandshäst på Nyland!

2012-06-17
I dag var jag ner till Valdemarsvik och hämtade Dröfn från Ulrika på Stora Ålö. Hon kom åkande med färjan från Stora Ålö in till bryggan och såg ut som om hon aldrig hade gjort något annat. Hon var lika trygg i hästtransporten och vände direkt rumpan mot färdriktningen och sen stod hon så tills vi lastade ur henne hemma. Vi släppte henne i en egen hage tillsammans med gamla stallkompisen Ovaent som var helt säker på att hennes sista stund var kommen. Men Dröfn ville bara nosa och säga hej, sen gick hon och käkade av det knähöga gräset i hagen. Lite för mycket gräs mot vad hon behövde, men i den avbetade hagen går alla andra hästar och jag ville inte släppa in en "ny" häst till nyfödda föl och dräktiga ston.

Dröfn från Stora Ålö

Nytt föl är fött!

2012-06-13

En ny liten fölunge av rasen Welsh Mountain är född här på Nylandsgård. NY Working Class Hero efter Molstabergs Sullivan och undan Pegasus Dahlia of Rex. Och ja! Underverket är till salu! Fler bilder finns att se i fotalbummet.

NY Working Class Hero

Great Joy & Lolita III är till salu!

2012-06-13

Vår vackra Great Joy är till salu tillsammans med sin bästa vän Lolita III. De söker ett sista hem där de får stanna livet ut och ev. användas i avel, samt att Lolita även passar som ledponny till mindre barn. Great Joy har en hälta på ett bakben som gör att hon inte ska användas som ridhäst, men hon är väldigt trevlig att pyssla med för de små. Hon har inte ont enligt veterinär, utan rör sig gärna och obehindrat. Gå in på fliken Welsh Mountain och lär dig mer om dessa vackra ston!

Great Joy RWM 526

Islandshästar & Welsh Mountain

På Nylands Gård föder vi från och med 2012-04-14 upp både Islandshästar och Welsh Mountain med hög ridbarhet och mjuka gångarter. Vårt mål är att föda upp pigga men snälla hästar som gillar att jobba. Och vi satsar speciellt på att föda upp lite mindre hästar så att de inte helt försvinner i de båda raserna. Vi upplever också att de mindre hästarna bland islandshästarna, är mjukare att rida och känns mer som "äkta" islandshästar. Men även de större islandshästarna är väldigt härliga att rida, men man får mer känslan av en stor "vanlig" ridhäst på grund av att rörelserna blir så stora. De fina med islandshästar är ju deras bekväma rörelser som gör det lätt att sitta ner i sadeln mil efter mil!

Mellan 1993 - 2007 födde vi upp Arabiska Fullblod och ponnyer under stuterinamnet "Runnbäcken". Men 2007 såldes alla Arabhästar och vi flyttade till Malmköping i Flens kommun. Vår nya gård heter Nylands Gård och ligger i ett område i Malmköping som heter Soläng. Men vår adress är förvirrande nog Sparreholm, men det är för att brevlådan ligger på andra sidan bygränsen jämfört med huset. Flens kommun ligger i hjärtat av Södermanland och är en vacker plats med ett kulligt landskap format av istiden och har många vackra ekar. Än så länge är det ett vackert kulturlandskap, men nya vägar och byggen av ny industri, tillsammans med omfattande skogsavverkningar hotar denna fina plats!

Vår gård ligger på några kullar, har  7 hektar mark med en lösdrift och några boxar med engelska halvdörrar. Våra hästar går alla på lösdrift och de flesta ha fri tillgång till hösilage producerat på granngårdarna Snösvad och Åkersnäs. Vår egen gård är en avstyckning från Snösvad som en gång var en stor gård för ranchdrift av kor. Men nu satsar man i stället på åkerbruk och några kor finns inte kvar.

Stuterinamnet för Nylandsgård har prefixet "NY" för Welsh Mountain ponnyerna och suffixet "Nyland" för islandshästarna. Första islandshästfölet föddes i juni 2012, ett stoföl efter
Prins frá Syðra-Skörðugili och undan Eva frá Eystra-Fróðholti IS199128624.

Dröfn från Stora Ålö SE2007208026